Uni Heidelberg > IWR > Newsroom
[english] | [deutsch]

Newsroom

The IWR is an interdisciplinary research center for Scientific Computing which builds bridges across disciplines. It promotes mathematical and computational methods in science, engineering and the humanitites. Currently the IWR comprises more than 50 research teams from various faculties. Around 600 scientists work together in interdisciplinary cooperation projects. In addition to educating the next generation of excellent scientists the IWR also focuses on advacing international research networks.

February 25, 2019

Exhibition Opening “Women of Mathematics throughout Europe - A Gallery of Portraits"

On February 25 the exhibition "Women of Mathematics throughout Europe - A Gallery of Portraits" was officially opened in Heidelberg. It will be on display from February 26 - May 31, 2019 at the Foyer of the Mathematikon. The opening was organized in close cooperation with the conference "Geometric Analysis meets Geometric Topology“. On behalf of the conference organizers, JProf. Dr. Maria Beatrice Pozzetti, and the Managing Director of the IWR, Dr. Michael J. Winckler, welcomed the guests. The exhibition is kindly supported by the Heidelberg Laureate Forum Foundation (HLFF).

This touring exhibition, whose starting point is the 7th ECM held in July 2016 in Berlin, stems from the observation that nowadays, women still find it difficult to embrace a career in the mathematical academic world and the disparity between the proportion of men and that of women among professional mathematicians is still shamefully large.

The thirteen women mathematicians portrayed here share with us their experience, thus serving as role models to stimulate young women scientists to trust their own strength. In presenting mathematics through women mathematicians’ perspectives and samples of their life stories, we hope to highlight the human aspects of producing mathematics, making this discipline more tangible and therefore more accessible to outsiders or newcomers.

The Exhibition Catalogue is available for 20,00 EUR at the IWR Office (Room 2/303, 2nd Floor, Mathematikon, Opening Hours: Monday-Friday / 09:00-12:00).

[Exhibition Homepage]

18. Januar 2019

Moderne Materialien

16. Modellierungstag Rhein-Neckar findet am 24. Januar statt

Vertreter verschiedener Forschungseinrichtungen sowie Partner aus der Industrie kommen am 24. Januar 2019 an der Universität Heidelberg zum 16. Modellierungstag Rhein-Neckar zusammen. Die Veranstaltung zum Thema „Moderne Materialien“ beschäftigt sich mit aktuellen Entwicklungen in den Materialwissenschaften. In den Vorträgen und Diskussionsrunden werden die rund 50 Teilnehmer aus Wissenschaft und Praxis insbesondere erörtern, welche Rolle die computergestützte Simulationstechnik bei der gezielten Planung von Materialeigenschaften spielt. Organisiert wird die Veranstaltung von der Heidelberger Graduiertenschule der mathematischen und computergestützten Methoden für die Wissenschaften (HGS MathComp) der Ruperto Carola in Zusammenarbeit mit dem Amt für Wirtschaftsförderung und Wissenschaft der Stadt Heidelberg.

„Die Materialwissenschaften zählen zu den Schlüsseltechnologien des 21. Jahrhunderts. Der Einsatz hochmoderner Planungsprozesse sowie bahnbrechende Entdeckungen in der Nanoforschung, in der organischen Elektronik und der computergestützten theoretischen Chemie haben zu einer Revolution in diesem Bereich geführt“, betont Dr. Michael J. Winckler, Geschäftsführer der HGS MathComp. Die Teilnehmer des aktuellen Modellierungstages werden der Frage nachgehen, wie unterschiedliche Forschungsrichtungen zusammenwirken können, um effektive Werkstoffe für höchst unterschiedliche Anwendungsgebiete zu schaffen. Dabei geht es zum Beispiel um die gezielte Kombination von mehreren Eigenschaften, um innovative Materialien zu entwickeln, die gleichzeitig extrem leicht, aber dennoch stabil sind oder die einen effizienten Energietransfer erlauben.

Der 16. Modellierungstag Rhein-Neckar wird in Zusammenarbeit mit der Stadt Heidelberg ausgerichtet. Unterstützt wird der Modellierungstag von der Industrie- und Handelskammer Rhein-Neckar.

[Pressemitteilung Universität Heidelberg]

webmaster@iwr.uni-heidelberg.de
Last Update: 26.02.2019 - 15:40

Jan Keese
Communications & Organization

jan.keese@iwr.uni-heidelberg.de

Akademische Mittagspause 2016 "Sprechen Sie Mathematik?"

HGS MathComp Alumna Emőke-Ágnes Horvát on DW-TV.

Lange Nacht der Robotik 2013 in Heidelberg.